16 iunie 2024

Apple si Proiectul sau de Cipuri AI pentru Centrele de Date

Apple si Proiectul sau de Cipuri AI pentru Centrele de Date

Un raport recent de la Mark Gurman de la Bloomberg a indicat că Apple va folosi propriile cipuri în centrele sale de date, iar câteva zile mai târziu, informația a fost confirmată de Wall Street Journal. Aceasta a fost inițial întâmpinată cu scepticism, dar Journal și-a schimbat ulterior opinia.

Mulți au susținut că Apple nu este o companie de cloud și că acest demers nu ar avea sens pentru ei. Aceasta este o viziune greșită, având în vedere că Apple studiază această direcție de ani de zile. În acest articol, vom explica de ce Apple ar dori să își dezvolte propriile cipuri pentru centrele de date.

Nota Editorului: Autorul invitat, Jonathan Goldberg, este fondatorul D2D Advisory, o firmă de consultanță multifuncțională. Jonathan a dezvoltat strategii de creștere și alianțe pentru companii din industriile mobile, de rețea, gaming și software.

Motivele Apple pentru Dezvoltarea Cipului

Acces la Capacitate de Producție

Apple este cel mai mare client al TSMC și poate obține majoritatea capacității de producție de care are nevoie. Într-o lume cu capacitate limitată de producție, Apple are un avantaj semnificativ.

Furnizor de Servicii Cloud

Apple oferă deja servicii cloud, cum ar fi iCloud. Confuzia vine din faptul că Apple nu dezvăluie detalii despre modul în care își livrează serviciile cloud, care pare a fi o combinație între Google Cloud, Azure, AWS și centrele lor de date. Este logic ca Apple să urmeze exemplul altor mari furnizori de cloud și să-și proiecteze propriile cipuri.

Necesitatea Capacității de Procesare AI

Apple se pregătește să lanseze aplicații AI impresionante, sau cel puțin pe care le consideră impresionante. Au lucrat la AI de ani de zile, de la recunoașterea vocală Siri până la îmbunătățirile de machine learning pentru imagini. Cipurile seriei A din telefoanele lor au avut un „Neural Engine” din 2018.

Conectarea Cloud-Edge

Apple ar putea folosi capacitatea sa de procesare atât pe dispozitive (edge) cât și în cloud. Aceasta oferă economii de energie și un grad mai mare de confidențialitate, o temă importantă de marketing pentru Apple. Cipurile proprii le vor permite să aibă un strat software comun între cloud și edge.

Ce Cipuri va Folosi Apple?

Nu este clar ce cipuri va folosi Apple în centrele de date. Există rapoarte despre utilizarea cipului M2, M4 sau a unui cip complet nou numit ACDC (Apple Chips in Data Center). Indiferent de cipul folosit, beneficiile vor include economii de energie și îmbunătățirea confidențialității.

Strategia de Marketing a Apple

Apple ar putea începe să vorbească despre centrele sale de date pentru a sublinia beneficiile acestora. Acest lucru ar putea face parte dintr-o strategie deliberată de a atrage atenția asupra capacităților lor AI integrate.

Apple ar putea avea o poveste interesantă de spus despre oferta sa AI completă. Dacă Apple va reuși să lanseze un sistem complet de AI, va fi un exemplu de inovație greu de egalat de competitori.