16 iunie 2024

Tratament parodontoza – Simptome, opțiuni de tratament și soluții naturale

tratament paradontoza

Parodontoza, cunoscuta si sub denumirea de boala parodontala, este o afectiune care afecteaza gingiile si tesuturile de sustinere ale dintilor. Este o problema comuna si, daca nu este tratata corespunzator, poate duce la deteriorarea dintilor si chiar la pierderea lor. În acest articol, vom explora simptomele parodontozei, optiunile de tratament disponibile, inclusiv tratamentul cu antibiotice, si solutiile naturiste pentru gestionarea acestei afectiuni.

Parodontoza simptome

Exista mai multe simptome asociate cu parodontoza, iar identificarea lor poate ajuta la diagnosticarea si tratamentul precoce al acestei afectiuni. Iata câteva dintre simptomele comune ale parodontozei:

Gingiile rosii, umflate sau sensibile: Gingiile inflamate si sensibile pot fi un semn timpuriu al parodontozei. Acestea pot fi dureroase la atingere si pot prezenta sângerari usoare în timpul periajului sau a folosirii atei dentare.

Retractie gingivala: Gingiile care se retrag de pe dinti, expunând radacinile, pot fi un semn al parodontozei într-un stadiu avansat. Aceasta poate crea aspectul unor dinti mai lungi si poate provoca sensibilitate la alimente si bauturi reci sau calde.

Mobilitatea dintilor: Parodontoza poate slabi structurile de sustinere ale dintilor, ceea ce poate duce la mobilitatea acestora. În stadii avansate, dintii pot deveni destul de mobili si se poate produce chiar pierderea lor.

Halena persistenta: Parodontoza poate cauza o respiratie urât mirositoare care persista în timp. Aceasta este adesea rezultatul bacteriilor care se acumuleaza în jurul gingiilor si a dintilor afectati.

Parodontoza tratament cu antibiotic

În unele cazuri, tratamentul parodontozei poate include utilizarea antibioticelor pentru a combate infectiile bacteriene asociate cu aceasta afectiune. Antibioticele pot fi administrate sub forma de pastile, capsule sau sub forma de gel aplicat direct pe gingii. Acestea pot ajuta la reducerea inflamatiei, a infectiei si la îmbunatatirea sanatatii gingiilor si a tesutului parodontal. Este important sa consulti un medic dentist pentru a determina daca tratamentul cu antibiotice este necesar si pentru a primi instructiuni precise cu privire la administrare si durata.

Tratament naturist parodontoza

Pe lânga tratamentul conventional, exista si optiuni naturale care pot ajuta la gestionarea parodontozei. Acestea pot fi utilizate ca parte a unei abordari integrate pentru sanatatea orala. Iata câteva solutii naturiste care pot fi benefice în tratamentul parodontozei:

Uleiul de cocos: Uleiul de cocos are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii si poate fi folosit ca ulei de gura pentru reducerea bacteriilor si a inflamatiei asociate cu parodontoza. Poti clati gura cu o lingura de ulei de cocos timp de aproximativ 10-15 minute înainte de periajul dintilor.

Apa sarata calda: Clatirea gurii cu apa sarata calda poate ajuta la reducerea inflamatiei gingiilor si poate combate infectiile. Amesteca o jumatate de lingurita de sare într-un pahar cu apa calda si clateste gura de doua ori pe zi.

Parodontoza cauze

Parodontoza poate fi cauzata de mai multi factori, printre care se numara:

Placa bacteriana: Placa bacteriana este principalul factor care contribuie la dezvoltarea parodontozei. Daca placa nu este îndepartata prin periajul si utilizarea atei dentare regulat, bacteriile se pot multiplica si pot cauza inflamatie si infectie la nivelul gingiilor si tesuturilor de sustinere ale dintilor.

Igiena orala deficitara: O igiena orala necorespunzatoare, care implica neglijarea periajului regulat, utilizarea necorespunzatoare a atei dentare si absenta vizitelor regulate la dentist, poate creste riscul de dezvoltare a parodontozei.

Factori genetici: Exista anumite predispozitii genetice care pot creste susceptibilitatea la parodontoza. Unele persoane pot avea o reactie inflamatorie mai puternica la placa bacteriana, ceea ce poate duce la dezvoltarea mai rapida a parodontozei.

Parodontoza avansata tratament

În cazurile avansate de parodontoza, tratamentul poate implica interventii chirurgicale pentru a restabili sanatatea gingiilor si a structurilor de sustinere ale dintilor. Aceste interventii pot include:

Grefe de tesut: În unele cazuri, poate fi necesara prelevarea de tesut sanatos dintr-o alta zona a gurii si transplantarea acestuia în zonele afectate pentru a restabili tesuturile de sustinere deteriorate.

Chirurgie de ridicare a sinusului: Daca parodontoza a afectat oasele maxilare si a dus la scaderea densitatii osoase, poate fi necesara o procedura chirurgicala de ridicare a sinusului pentru a crea spatiu pentru regenerarea oaselor.

Este important sa consulti un medic dentist pentru evaluarea adecvata a stadiului parodontozei si pentru a determina tratamentul optim pentru situatia ta specifica.

Tratamentul parodontozei este esential pentru a opri progresia afectiunii si a mentine sanatatea orala. Simptomele parodontozei, optiunile de tratament, inclusiv tratamentul cu antibiotice, si solutiile naturiste pot fi eficiente în gestionarea acestei afectiuni. Cu o igiena orala adecvata, vizite regulate la dentist si un stil de viata sanatos, poti contribui la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor.