20 mai 2024

Rapoartele indica faptul ca procesoarele Intel Core i9 sunt pe cale sa fie afectate de o degradare

Rapoartele indica faptul ca procesoarele Intel Core i9 sunt pe cale sa fie afectate de o degradare

Conform unui nou raport de la BenchLife (via VideoCardz), se pare că procesoarele Intel Core i9 de vârf sunt pe cale să piardă o parte semnificativă din performanță. Sursa susține că Intel a trimis îndrumări partenerilor de plăci de bază pentru a implementa Setările implicite Intel pe plăcile de bază Z790, în urma unei serii de rapoarte despre instabilitatea observată la procesoarele Intel de vârf recente.

Potrivit raportului, aceste setări implicite vor impune un PL2 de 188 de wați. Intel menține limite de putere (PL) pentru procesoarele sale. PL1 reprezintă puterea de bază, adică puterea pe care procesorul o poate menține pentru perioade lungi de timp. PL2 reprezintă puterea maximă de impuls, pe care procesorul o poate atinge pentru perioade scurte atunci când este solicitat intens.

PL2 pentru Core i9-14900K – principalul CPU afectat de recenta instabilitate, se pare – este de 253W. Dacă raportul este precis, vendorii de plăci de bază vor trebui să reducă PL2 implicit la 188W, limitând semnificativ performanța procesoarelor Intel de vârf. Gigabyte a lansat deja o actualizare care impune un PL2 de 188W pe Core i9-13900K și Core i9-14900K, ceea ce duce la o reducere de până la 20% a performanței, conform testelor efectuate de Hardware Unboxed.

Până în prezent, Gigabyte este singurul producător de plăci de bază care impune această limită de putere. Asus a lansat o actualizare a BIOS-ului care îmbunătățește stabilitatea menținând PL2-ul setat la 253W. Aceasta poate duce la o scădere a performanței de până la 9%, dar nu afectează prea mult performanța în jocuri. Între timp, MSI a lansat un ghid pentru ajustarea setărilor BIOS-ului pentru a îmbunătăți stabilitatea, iar atât Biostar, cât și ASRock au lansat actualizări beta ale BIOS-ului cu un profil de bază.

Conform raportului, Intel dorește ca aceste actualizări ale BIOS-ului să fie lansate cel târziu până la sfârșitul lunii mai. Intel a declarat că va face o declarație publică în această lună cu privire la situația de instabilitate, dar până în acest punct a fost atent să nu dea vina pe producătorii de plăci de bază pentru problemele întâmpinate. Digital Trends a contactat Intel pentru comentarii referitoare la raport, iar noi vom actualiza această poveste când vom primi un răspuns.

Până în prezent, doar Gigabyte impune un PL2 de 188W, și nu este clar dacă alți producători de plăci de bază vor urma aceeași direcție. Specificațiile oficiale ale Intel pentru Core i9-14900K listează PL2-ul ca fiind de 253W. Dacă raportul este exact, acest lucru are niște consecințe foarte serioase pentru specificațiile anunțate de Intel.

Raportul afirmă că aceasta va fi setarea implicită pentru plăcile de bază Z790, deși utilizatorii sunt liberi să permită limite de putere mai mari prin BIOS dacă nu întâmpină probleme de instabilitate. Până în acest moment, majoritatea CPU-urilor Intel rulează în profilul de putere „Extreme”, care configurează setările pentru PL1 = PL2. Cu alte cuvinte, permite procesorului să funcționeze la limite de putere mai mari pentru o perioadă sustinută de timp.

Conform fișei tehnice a Intel pentru CPU-urile de generația a 14-a, Core i9-14900K poate funcționa într-o configurație Turbo sau Extreme. Aceasta rulează CPU-ul la un maxim susținut de 253W sau 320W, respectiv. Specificația de bază pur și simplu listează PL1-ul ca fiind de 125W fără nicio recomandare pentru PL2.

Toți producătorii majori de plăci de bază au abordat instabilitatea într-un fel sau altul. Deși este clară nevoia de a face o distincție între ceea ce înseamnă „implicit” pentru atât Intel, cât și pentru producătorii de plăci de bază, este greu de imaginat că Intel va limita atât de radical puterea CPU-urilor sale de vârf. Dacă acest lucru se întâmplă în cele din urmă, poate că problemele de instabilitate au fost mai grave decât s-a crezut anterior.