23 mai 2024

Primul SSD de 300TB se profileaza la orizont

Primul SSD de 300TB se profileaza la orizont

Unii dintre cei mai buni SSD-uri pe care le folosim sunt de obicei de 1TB sau 2TB, dar modelele destinate consumatorilor ajung până la 8TB, ceea ce nu este nimic în contextul unui centru de date, iar cea mai recentă anunțare de la SK Hynix pune lucrurile în perspectivă. Compania a dezvăluit că în prezent dezvoltă un solid-state drive cu o capacitate de 300TB, ceea ce este o dimensiune complet fără precedent. Totuși, va mai dura ceva timp până când vom vedea aceste SSD-uri uriașe pe piață.

Compania a anunțat noul drive la o conferință de presă în Seul, Coreea de Sud. Se pare că sunt în curs de dezvoltare și alte produse interesante, inclusiv diverse soluții de memorie, iar accentul este pus în întregime pe capacitatea de a susține centrele de date pe măsură ce era inteligenței artificiale progresează. Conform Tom’s Hardware, cercetătorii de pe piața SK Hynix afirmă că volumul global de date generate anual este într-o tendință ascendentă, iar creșterea este cu adevărat fără precedent. SK Hynix prognozează că vom vedea un salt până la 660 de zettabaiți (ZB), față de 15ZB în 2014.

Pentru a da puțin context acelei cifre, 660ZB înseamnă 660 de miliarde de terabaiți. Înapoi în 2018, studiile estima că în jur de 175ZB de date vor fi generate la nivel global în 2025, dar este ușor de imaginat că această cifră s-ar fi putut schimba cu recenta explozie a inteligenței artificiale.

Indiferent de starea actuală a generării globale de date, cererea va crește numai de aici înainte, așa că SK Hynix nu este cu adevărat înaintea curbei doar deschide calea pentru multe alte companii care să urmeze cu SSD-uri masive pentru a susține încărcăturile de lucru ale IA în centrele de date. Atât HDD-urile cu capacitate mare, cât și SSD-urile sunt necesare.

Din păcate, nu se știe prea mult despre SSD-ul de 300TB încă, în afară de faptul că este în lucru. Tom’s Hardware speculează că drive-ul ar putea concura cu inițiativa PBSSD a Samsung (care atinge acum 240TB și este oferită în baza unui abonament) sau cu SSD-ul de 100TB de la ExaDrive, care, deși este un solid-state drive, vine încapsulat într-un șasiu de 3,5 inch, astfel că seamănă cu un HDD. De asemenea, costă 40.000 de dolari.

Este greu de imaginat ce fel de performanță ar putea oferi un SSD de această dimensiune, și asta este ceva la care SK Hynix va trebui să facă față înainte de lansare. Realizarea unui echilibru bun între capacitate, viteză și fiabilitate va fi probabil dificilă cu un drive de această dimensiune dar este clar că aceste soluții sunt o necesitate, deoarece suntem încă în zilele începutului erei IA.