23 mai 2024

Ce sa faci daca procesorul tau Intel continua sa se blocheze

Ce sa faci daca procesorul tau Intel continua sa se blocheze

Chiar dacă se numără printre cele mai bune procesoare pe care le poți cumpăra, unele procesoare Intel de înaltă performanță au întâmpinat o serie de instabilități în ultimele luni. Intel investighează problema, dar compania și partenerii săi de plăci de bază au lucrat deja la unele soluții temporare pentru a îmbunătăți stabilitatea pe procesoarele Intel de înaltă performanță chiar dacă acest lucru vine la un cost în performanță.

Recent, au fost raportate probleme de instabilitate cu unele dintre cele mai noi și puternice procesoare Intel, afectând în principal modelele Core i9-13900K și Core i9-14900K. Deși cazurile sunt mai rare, s-au semnalat și probleme la procesoarele Core i7-13700K și Core i7-14700K. Problemele se manifestă în special în timpul jocurilor, unde poate apărea eroarea „out of memory”, chiar dacă problema este legată de procesor, datorită setărilor BIOS prea optimiste.

Ghid de soluționare pentru plăci de bază MSI

Pentru cei care dețin o placă de bază MSI Z790, soluția recomandată este de a reveni la setările default din BIOS, o actualizare dedicată pentru această instabilitate nefiind încă disponibilă. Procesul include ajustarea setărilor de răcire a procesorului și controlul încărcării, reducând astfel limitele de putere la specificațiile Intel.

Actualizări pentru plăci de bază Asus

Asus a lansat o actualizare a BIOS-ului pentru plăcile de bază Z790, care introduce Profilul de bază Intel. Acest profil ajustează mai multe setări pentru a îmbunătăți stabilitatea, cu un posibil impact de reducere a performanței de până la 9%, impact ce nu este semnificativ în majoritatea jocurilor.

Soluții pentru plăci de bază Gigabyte

Similar cu Asus, Gigabyte a lansat actualizări ale BIOS-ului pentru plăcile de bază Z790 și B760, introducând de asemenea Profilul de bază Intel. Gigabyte modifică însă limitele de putere, ceea ce poate avea un impact mai mare asupra performanței decât ajustările Asus.

Actualizări ASRock

ASRock a lansat o actualizare a BIOS-ului pentru plăcile sale B760, care permite activarea Profilului de bază Intel. În prezent, nu sunt disponibile actualizări pentru plăcile de bază Z790, dar este posibil să apară în viitor.

Toate soluțiile prezentate sunt temporare, în așteptarea unei declarații oficiale din partea Intel, care ar putea oferi o orientare mai directă. În acest moment, utilizatorii afectați trebuie să aleagă între gestionarea instabilității și sacrificarea unei anumite măsuri de performanță, impactul fiind variabil în funcție de marca plăcii de bază. Instabilitatea se concentrează în principal în jurul jocurilor, dar impactul asupra performanței în jocuri este relativ mic.