16 iunie 2024

Samsung Lanseaza Primul Ecran QD-LED din Lume: Tehnologia care ar putea inlocui OLED

Samsung Lanseaza Primul Ecran QD-LED din Lume: Tehnologia care ar putea inlocui OLED

Samsung Display a prezentat mai multe produse la Display Week 2024, inclusiv un prototip de monitor cu tehnologie care ar putea înlocui OLED-ul. Gigantul coreean a dezvăluit primul ecran QD-LED (Quantum Dot Light Emitting Diode) din lume, de 18 inch, pe care compania îl numește tehnologie auto-emisivă de generație următoare.

Detalii Tehnice și Avantaje

Tehnologie Auto-Emisivă

Deși panourile QD-OLED au apărut recent în mai multe televizoare și monitoare, precum Asus PG32UCDM, QD-LED, cunoscut și sub numele de NanoLED, QDEL sau quantum dot electroluminescent, aplică electricitate direct asupra punctelor cuantice. „Această tehnologie auto-emisivă de generație următoare utilizează pixeli QD RGB care emit lumină direct prin acționare electrică, fără a necesita OLED”, a explicat compania.

Gama Largă de Culori și Precizia Culorilor

Samsung afirmă că QD-LED oferă o gamă largă de culori și o precizie ridicată a culorilor, oferind o experiență de vizionare superioară. Deoarece nu conține materiale organice, QD-LED nu este susceptibil la deteriorarea pe termen lung, frecvent întâlnită la panourile OLED.

Eficiență în Producție

Un alt avantaj al QD-LED este că proprietățile stabile ale materialelor panourilor permit fabricarea lor folosind tehnologia Inkjet Printing (IJP), utilizată de TCL pentru televizoarele sale OLED. Aceasta crește eficiența producției și reduce costurile pentru producerea în masă. Panourile QD-LED utilizează și puncte cuantice fără cadmiu, prietenoase cu mediul.

Specificațiile Prototipului

Prototipul QD-LED prezentat de Samsung nu are cea mai impresionantă listă de specificații. Acesta măsoară 18,2 inch și are o rezoluție de 3200 x 1800 (202 PPI) cu o luminozitate de doar 250 nits. Cu toate acestea, prototipul este cel mai mare dezvăluit de Samsung până acum, după ce anterior au fost prezentate versiuni de 12,3 inch și 14 inch.

Perspective Viitoare

Compania Shoei Chemical din Japonia, noul proprietar al Nanosys, care creează QD-LED, a anunțat planuri de accelerare a dezvoltării tehnologiei de afișare, cu posibilitatea de a începe producția de masă în 2025 sau 2026. FlatpanelsHD notează că principala provocare pentru QD-LED este durata de viață a punctului cuantic albastru.

Alte Produse Prezentate de Samsung

Samsung a mai prezentat în cadrul evenimentului panouri OLED ultra-subțiri, un panou OLED 3D fără ochelari și un afișaj OLEDoS pentru căști XR. De asemenea, s-a raportat că subsidiara TCL, TCL CSOT, a prezentat un afișaj 4K cu o rată de reîmprospătare de 1.000Hz la Display Week 2024, presupunându-se că primul panou de 1.000Hz ar fi avut o rezoluție de 1080p sau 1440p.