16 iunie 2024

Primul Dispozitiv Portabil de Gaming cu Cipuri Intel Lunar Lake a fost Observat

Primul Dispozitiv Portabil de Gaming cu Cipuri Intel Lunar Lake a fost Observat

Cipurile Intel Core Ultra Series 2 Lunar Lake de nouă generație sunt concepute pentru platforme subțiri și ușoare, iar cel puțin un producător a luat deja notă. Compania chineză Shenzhen Weibu intenționează să utilizeze cipurile Lunar Lake în viitorul său dispozitiv portabil de gaming, GP10. Dacă va avea succes, acest lucru ar putea deschide un nou capitol pentru Intel în acest domeniu. Totuși, Weibu nu este un jucător important pe piață, așa că multe depind de lansarea acestui dispozitiv.

Provocările Intel și Potențialul Lunar Lake

Competiția cu AMD

Intel a încercat să detroneze cipurile AMD Ryzen Z1 ca furnizor dominant pentru consolele portabile de gaming care rulează Windows 11, dar cu puțin succes până acum. Cu toate acestea, acest lucru ar putea să se schimbe odată cu lansarea din acest an a noilor cipuri Core Ultra Series 2 Lunar Lake. Specificațiile preconizate sugerează că acestea sunt suficient de eficiente din punct de vedere energetic pentru a rula un PC portabil de gaming și sunt concepute pentru platforme subțiri și ușoare.

Lansarea GP10

Cel puțin un producător, compania chineză Shenzhen Weibu, crede în potențialul acestor cipuri. Observată pentru prima dată de PC World pe site-ul broșurii produsului Computex 2024 înainte de a fi retrasă, Weibu este prima companie care a anunțat că viitorul său dispozitiv portabil de gaming, GP10, va fi alimentat de platforma CPU Intel Lunar Lake. Evenimentul Computex începe în prima săptămână din iunie și, conform broșurii, Weibu va fi prezentă cu acest PC portabil.

Specificațiile GP10

Listarea a dezvăluit câteva specificații, inclusiv un ecran tactil de 10,95 inch cu o rezoluție de 1920 x 1200 și o rată de reîmprospătare maximă de 120Hz. GP10 poate fi configurat cu până la 64 GB de memorie LPDDR5x, care ar trebui să funcționeze între 7500 și 8533 MT/s. Ecranul este plasat în mijlocul dispozitivului, cu două joystick-uri pe laterale, care ar putea avea un factor de formă detașabil.

Provocările și Perspectivele Weibu

Poziționarea în Piață

Weibu nu este un nume mare în domeniul dispozitivelor portabile de gaming – de fapt, PC World crede că acesta ar putea fi primul său PC portabil de gaming. Linia principală de afaceri a producătorului este să ofere servicii OEM/ODM.

Performanțele și Viitorul Cipului Lunar Lake

Performanțele GP10 la debut ar putea fi relevante pentru Intel, care a avut probleme cu performanța procesorului Intel Core Ultra 7 155H în MSI Claw – deși performanțele s-au îmbunătățit datorită actualizărilor frecvente de software.

Specificațiile Cipului Lunar Lake

Cipurile Core Ultra 200V sunt așteptate să includă până la 4 P-Cores bazate pe arhitectura Lion Cove și până la 4 LP-E cores bazate pe arhitectura Skymont. Un nou NPU va oferi peste 100 TOPS de calcul total pentru sarcinile AI. TDP-urile vor varia între 7-11W și până la 15-28W, iar nucleele iGPU Xe2-LPG vor fi bazate pe arhitectura grafică Battlemage.